De functie van TFP fotosessie

TFP of Time For Portfolio is een veelgebruikte Engelse term die binnen het fotograferen van (amateur)modellen door (amateur)fotografen. Hierbij wordt tussen model, fotograaf en indien van toepassing ook visagist en stylist een overeenkomst vastgelegd. De term wordt meestal afgekort met TFP..

Behalve Time For Portfolio wordt ook wel eens Trade For Print of Time For Print gebruikt.

De foto's die gemaakt worden tijdens een TFP sessie mogen meestal door zowel de fotograaf als het model, visagist en stylist in hun portfolio en als promotiemateriaal gebruikt worden.

De basisgedachte is dat de fotosessie met gesloten beurs gemaakt wordt; zowel model als fotograaf betalen geen vergoeding en beide houden uiteindelijk alleen (een selectie van) de foto's over aan de fotosessie.

TFP fotosessies zeggen niks over de kwaliteit van de foto's. Voor zowel fotograaf als model is een TFP fotosessie een manier om een (eerste) portfolio op te bouwen waarmee dan weer opdrachten binnen gehaald kunnen worden.

Wat kun je van mij verwachten als je meewerkt?

Het meewerken aan een photoshoot is allereerst heel leuk. Het is voor sommigen echt even wennen en soms je comfortzone verleggen maar uiteindelijk ga je naar huis met een goed gevoel. Daarnaast krijg je alle door mij geselecteerde foto's toegezonden via een contactsheet waaruit je er een vijftal mag uitzoeken die ik ga nabewerken.

Het nabewerken van foto's is een tijdrovende klus; soms wel een uur per foto!

Als je er meer wilt kan dat natuurlijk. Daar reken ik dan wel een bijdrage voor.

Setprijzen bijbestellen extra foto's na TFP-samenwerrking

per stuk

€20,00

Alle foto's volledig geretoucheerd.

per 5 stuks

€95,00

 

per 10 stuks

€185,00

 

per 15 stuks

€255,00

 

per 20 stuk

€325,00

 


Modellen Workshop
Heb je meer interesse om in de modellenweeld iets te gaan doen? Meld je dan aan voor een Workshop!

Modellen

Maandelijks krijg ik, maar ook vele collega's waar ik contact mee onderhoud, verzoeken van voornamelijk meiden die, zoals ik het wel eens in mijn mail lees 'wel willen poseren als ik een model nodig heb'.

Ik heb inderdaad wel eens modellen nodig, bijvoorbeeld als ik nieuwe apparatuur heb gekocht en die goed moet testen. Of als ik over een techniek heb gelezen die ik nog niet beheers. Maar ik maak dan zelf meestal gebruik van een vaste groep modellen waar ik op terug kan vallen. Ze kennen mij, ik ken de modellen en we weten van elkaar waar we aan toe zijn tijdens zo'n fotosessie.

Ik ben van mening dat TFP zeer belangrijk is voor iedereen. Ik probeer zelf altijd 1 of 2x per maand een TFP sessie te plannen waarin ik echt dingen uitwerk die ik wil testen of wil neerzetten. Ik hou hierbij wel een slag om de arm.

Enerzijds moet ik nog steeds deels mijn boterham verdienen met mijn werk als fotograaf en anderzijds vind ik dat een fotograaf beloont hoort te worden voor zijn tijd, inspanning, creativiteit en het beschikbaar stellen van zijn apparatuur. Ik denk dat sommige vergeten dat het niet altijd vrijblijvend kan zijn en dat shoots met een gesloten portemonnee altijd een hoger doel moeten dienen.

Indien een model of een visagiste bij mij met een uitgewerkt plan komt én de shoot heeft dan ook nog een toevoeging voor mijn portfolio, dan ben ik de eerste die mee doet!

Want, laten we wel zijn, een fotoshoot moet gewoon altijd leuk blijven en je moet voor jezelf altijd plezier houden in het werk.

Heb ik je ergens persoonlijk benaderd voor een shoot?

Dan heb je waarschijnlijk een visitekaartje ontvangen van mij met de vraag om contact op te nemen. Ik zal iemand nooit zomaar, op straat of waar dan ook, om zijn of haar gegevens vragen. Ik wil mijzelf niet opdringen en laat het initiatief dan ook volledig bij jou.

Het feit dat ik je benaderd heb is niet voor niets; dat doe ik alleen als ik echt iets in je zie wat mooi gefotografeerd kan worden ook al denk je daar misschien zelf heel anders over!

Mocht je een keer willen meewerken dan vraag ik je om het contactformulier in te vullen met al je gegevens en in het opmerkingenveld aan te geven dat je interesse hebt in een TFP shoot.
Ik neem dan contact met je op om een eerste afspraak te maken om de ideeën door te nemen.
Uiteraard mag je iemand meenemen tijdens de shoot. Ben je minderjarig dan is dat zelfs verplicht!

Daarnaast werk ik altijd met een contract; gewoon om misverstanden te voorkomen. Dit contract kan ik je natuurlijk vooraf sturen of je kunt het zelf op deze pagina downloaden!

Download hieronder een blanco contract